VERHAAL

GEHEIM RECEPT

Jenever is nationaal erfgoed. Schotland heeft whisky, Italië grappa, Frankrijk cognac, Nederland jenever. De Europese Commissie heeft jenever een beschermde status verleend (BGA: beschermde geografische aanduiding), wat de bijzondere waarde onderstreept. Wij zijn in ieder geval trots op dit oer-Hollandse product, dat al eeuwenlang teruggaat. Net als onze recepturen. Het recept van de jenever van Distilleerderij Gebroeders Kramers was lang een goed bewaard geheim, waar binnen de familie veelvuldig over is gesproken. Uiteindelijk is een handgeschreven versie van het originele familierecept gevonden. Het was goed en veilig opgeborgen en kwam pas uit de nalatenschap van Jan Kramers weer naar boven. Zo werden ook de geheime ingrediënten, waaraan onze jenever zijn unieke smaak ontleent, duidelijk voor de nieuwe generatie. Dat geheim proef je in ZWART NAZARETH®.

STERK VERHAAL

Distilleerderij Gebroeders Kramers stamt uit 1776; het stoken zit ons als het ware in het bloed. In ZWART NAZARETH® komt heel veel historie en liefde terug. Zo is het patroon op onze kruiken geïnspireerd op een palster, die destijds in de stokerijen werd gebruikt om de grondvaten en koperen ketels van binnen schoon te maken. Men liet een brandersknecht aan een touw zakken en dan kon het  poetswerk beginnen. Altijd met z’n tweeën want door de nog aanwezige alcoholdamp van de moutwijn kon je tijdens het werk beneveld raken. Kachel in het vat zogezegd. Bij Jan en Marijke Kramers-Melchers hing zo’n palster in de keuken, één van de vele verwijzingen naar het rijke verleden van Distilleerderij Gebroeders Kramers waarmee Peter en Jeroen zijn opgegroeid. En juist deze palster is nu een gezichtsbepalend element in het eigentijdse design van onze kruiken. ZWART NAZARETH® is gedistilleerd met een verhaal.

HOLLANDSE JENEVER

Toen Distilleerderij Gebr. Kramers in 1972 z’n deuren op de Lange Haven 118 te Schiedam sloot, was dat geen einde van een tijdperk. Dat kunnen we inmiddels wel stellen met de wedergeboorte van onze distillaten. ZWART NAZARETH® is het resultaat van een jarenlange droom, die mede tot stand is gekomen door de samenwerking van Gebroeders Kramers en De Pronckheer. Toen Peter en Jeroen Kramers in contact kwamen met Inge Stolk en Arjan Smit was dat het begin van iets moois. Het feit dat Arjan –master distiller van De Pronckheer- op dezelfde dag is geboren als Jan Kramers, is één van de symbolen die betekenis geeft aan het verhaal van Gebroeders Kramers. We hebben elkaar gevonden in het gebruik van uitsluitend natuurlijke ingrediënten en de wil om een kwaliteitsproduct met een unieke smaak te maken. ZWART NAZARETH®, ontstaan in Schiedam, geproduceerd in Cothen. Een echte Hollandse jenever.